Mieke Fokkinga


Mieke Fokkinga – Model 1, pastel op papier, 45 x 30 cm, 2020

In de tekeningen van Mieke Fokkinga worden ogenschijnlijk kleine en oninteressante zaken op een poëtische, licht abstracte wijze weer gegeven die de kijker aangrijpt. Ze zoekt voor haar werk steeds naar interessante patronen en vormen in alledaagse voorwerpen. Door deze uit te vergroten en te abstraheren ga je als kijker ook anders kijken. Het onderwerp kan ieder korreltje zijn in een pak hagelslag, het patroon van een stroopwafel, of een gekleurde pijpenrager om mee te knutselen, maar in de werken van Fokkinga wordt het iets anders, zelfstandigs.

Fokkinga is steeds op zoek naar een specifieke techniek om de stofuitdrukking van bepaalde objecten weer te geven. De ene keer wordt inkt gebruikt, een andere keer pastelkrijt, aquarel of juist een grafische techniek als zeefdruk. De toepassing van de juiste techniek voor het afgebeelde voegt sterk toe aan de illusie van werkelijkheid, waardoor opmerkelijk genoeg juist vaak de abstractie in het werk versterkt wordt.

Mieke Fokkinga was in 2019 genomineerd voor het Hendrik de Vries Stipendium en haar werk bevindt zich in de collecties van onder meer Museum Voorlinden en het Lisser Art Museum.

Instagram Mieke Fokkinga


Exposities bij galerie with tsjalling:

2020  Taart – groepsexpositie
2020  all the small things met Stijn Rietman
2019  Summershow – groepsexpositie
2018  Cherry Picking – groepsexpositie
2015  Lustrum – groepsexpositie
2013  Full detail met Henri Jacobs en Stephan van den Burg

CV (PDF)


AVAILABLE WORKS / BESCHIKBARE WERKEN