cherry picking –  groepstentoonstelling
1 december 2018 t/m 5 januari 2019

Cherry picking is een conceptgroepstentoonstelling waarbij een 25-tal kunstenaars hun interpretatie geeft van het typische ‘schaaltje met kersen’. Dit is in de (Noordelijke) realistische schilderkunst een standaardonderwerp dat geldt als een soort meesterproef, vanwege de ingewikkelde stofuitdrukking van de kersen en het porselein. Spannende beelden levert dat vaak niet op, het verwordt in veel gevallen tot een wat overgepolijst beeld.

Met de expositie ‘cherry picking’ willen we laten zien wat er gebeurt als je een wat uitgekauwd onderwerp op een heel andere manier belicht. De galerie heeft een selectie van internationale hedendaagse kunstenaars – schilders, tekenaars, fotografen en beeldhouwers – gevraagd of ze hun eigen interpretatie willen geven aan het onderwerp. Van gerenommeerde namen als Marcel van Eeden, Gé-Karel van der Sterren en Erik Mattijssen, tot jong talent als Julius Stibbe, Lauren Hillebrandt en Rosa Everts. Daarnaast is een aantal toprealisten de uitdaging aangegaan om het onderwerp nieuw leven in te blazen, zoals Piet Sebens en Rein Pol. De tentoonstelling is samengesteld met hulp van Niek Hendrix, bekend van Lost Painters en winnaar van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in 2017.

De complete line-up:

Inge Aanstoot, Katharina Arndt (DE), Mario ter Braak, Erik Buijs, Marcel van Eeden, Rosa Everts, Mieke Fokkinga, Anne Forest, Niek Hendrix, Lauren Hillebrandt, Beate Höing (DE), René Jansen, Thijs Jansen, Erik Mattijssen, Jans Muskee, Beth Namenwirth, Oskar Nilsson (ZW), Rein Pol, Stijn Rietman, Paul de Reus, Erica Scheper, Piet Sebens, Gé-Karel van der Sterren, Julius Stibbe, Rob Strick.

Lees het artikel in het Dagblad van het Noorden.