All The Small Things – Mieke Fokkinga & Stijn Rietman
6 juni t/m 11 juli 2020

Op zaterdag 6 juni zijn de kunstenaars in de galerie aanwezig:

Mieke Fokkinga: 13 – 15 uur, 17 – 19 uur
Stijn Rietman: 15 – 19 uur

Maximaal 3 bezoekers tegelijk.

In deze duo-tentoonstelling komt het werk samen van twee kunstenaars die beiden veel interesse hebben voor het alledaagse. Ieder doen ze dat op een heel eigen wijze, waarbij techniek een belangrijke rol speelt.

Stijn Rietman maakt zeer realistische olieverfschilderijen van alledaagse objecten en disposables: rollen wc-papier, schoonmaakmiddelen, feestartikelen of schrijfmaterialen. De onderwerpen zijn meedogenloos precies geschilderd, vaak tegen een kille achtergrond. De werken dragen soms een subtiele verwijzing in zich, bijvoorbeeld door specifieke kleuren of vormen die bijna iets erotisch of juist iets komisch suggereren.

De schilderijen zijn een zoektocht naar het ongewone in het gewone, wat soms een mission impossible is. Het is precies dat spanningsveld tussen een vertrouwd beeld gemaakt met traditionele schildertechniek, vaak een klassieke compositie en meestal een klein formaat en anderszijds het vervreemdende of zelfs ongemakkelijke gevoel dat Stijn Rietman op een subtiele manier oproept.

Rietman had eerder een solo-expositie in het Drents Museum en won het Dooijewaard Stipendium en de Gerrit van Houten Atelier Prijs.

In de tekeningen van Mieke Fokkinga worden ogenschijnlijk kleine en oninteressante zaken op een po√ętische, licht abstracte wijze weer gegeven die de kijker aangrijpt. Ze zoekt voor haar werk steeds naar interessante patronen en vormen in alledaagse voorwerpen. Door deze uit te vergroten en te abstraheren ga je als kijker ook anders kijken. Het onderwerp kan ieder korreltje zijn in een pak hagelslag, het patroon van een stroopwafel, of een gekleurde pijpenrager om mee te knutselen, maar in de werken van Fokkinga wordt het iets anders, zelfstandigs.

Fokkinga is steeds op zoek naar een specifieke techniek om de stofuitdrukking van bepaalde objecten weer te geven. De ene keer wordt inkt gebruikt, een andere keer pastelkrijt, aquarel of juist een grafische techniek als zeefdruk. De toepassing van de juiste techniek voor het afgebeelde voegt sterk toe aan de illusie van werkelijkheid, waardoor opmerkelijk genoeg juist vaak de abstractie in het werk versterkt wordt.

Mieke Fokkinga was in 2019 genomineerd voor het Hendrik de Vries Stipendium en haar werk bevindt zich in de collecties van onder meer Museum Voorlinden en het Lisser Art Museum.