Lustrum met Mieke Fokkinga, Merijn Hos, Victor van Loon, Jans Muskee, Rob Strick     12 december t/m 9 januari 2015

Opening op zaterdag 12 december om 17 uur, door Klaas Koetje.

withtsj-lustrum.indd

galerie with tsjalling: bestaat vijf jaar! Om dat te vieren organiseren we een jubileumtentoonstelling met vijf kunstenaars die in de afgelopen vijf jaar met veel succes in de galerie exposeerden. Iedere kunstenaar toont vijf nieuwe werken of een groot werk of installatie. De getoonde kunstenaars zijn Mieke Fokkinga (tekeningen en sculptuur), Merijn Hos (installatie), Victor van Loon (werk op papier), Jans Muskee (tekening) en Rob Strick (tekeningen/gouache).

Het werk van Mieke Fokkinga bestaat voornamelijk uit werk op papier en sinds kort sculpturen. Haar werk is conceptueel, abstract, minimaal, maar ook poëtisch en speels. Mieke onderzoekt de alledaagse dingen om ons heen en vindt daarin (on)regelmatigheden of imperfecties, vormen of patronen. In deze tentoonstelling toont ze werk dat ze maakte tijdens een artist-in-residency in Oostenrijk en voor het radioprogramma Opium.

Merijn Hos is een illustrator en vormgever die opdrachten doet over de hele wereld, onder meer voor Nike, Down the Rabbithole, Mercedes en KLM. Zijn vrije werk bestaat uit tekeningen en houten sculpturen, die in zijn kenmerkende vrolijke stijl worden beschilderd. In galerie with tsjalling: toont hij een installatie van 63 beelden uit de serie die eerder te zien was in Duitsland, Finland, USA en Australië.

Bij de landschappelijke voorstellingen van Victor van Loon speelt het thema aantasting een belangrijke rol.  Het zijn verzonken en gelaagde ‘ innerlandscapes ’ vol beelden en sferen waar onder de oppervlakte een persoonlijk  ‘verhaal ’ sluimert en woekert. Met gebruik van droge pastel, potlood, houtskool en mes wordt in een proces van aanbrengen, verschralen, wegvegen en ophalen het oppervlak bewerkt en zeer geleidelijk het beeld naar boven getrokken.

Jans Muskee maakt grote tekeningen waarin sociale ongemakken centraal staan. Hij kaart onderwerpen aan als man-vrouwrelaties, gezinsverhoudingen, vriendschap en onderdrukte seksuele verlangens. De situaties waarin de personen zich bevinden zijn vaak nogal dubbelzinnig; verontrustend en alledaags tegelijk. Zijn kleine werken zijn prikkelende uitsneden uit Muskee´s grote beeldarchief.

In zijn werken op papier maakt Rob Strick gebruik van een suggestieve beeldtaal die zowel autonoom als illustratief en grafisch van karakter is. Hierdoor ontstaan visuele verhalen, waarin elementen zitten uit gebeurtenissen en omstandigheden die zich in het dagelijkse leven voor doen. Felle kleuren en strakke vormen staan aan de basis van de compositie van het beeld. Ze ontstaan soms spontaan tijdens het werken, maar zijn ook vaak uitgedacht. Altijd is er een parallel tussen vorm en inhoud van het werk. Ze lijken met elkaar te corresponderen of elkaar juist af te stoten.