NL/EN

Georg Óskar


Georg Óskar – Flowers at the funeral, 2020, Olieverf op doek, 60 x 70 cm

Het werk van de IJslandse kunstenaar Georg Óskar is figuratief, maar de herkenbare elementen – meestal personen – zijn geplaatst binnen een vrij minimalistische en ongestructureerde context. De vlotte, nogal rommelige schilderstijl zorgt voor energie en levendigheid in het werk. Zijn eigenzinnige stijl en beeldtaal zijn niet vanzelfsprekend en raken je als kijker meteen. De personen in de werken zijn belangrijk. Ze representeren namelijk niet alleen hun fysieke vorm, maar willen ook gedachten en ervaringen weergeven.

Georg Óskar zoekt naar onderwerpen die hem interesseren in mensen en de natuur, vaak zaken die heel alledaags en insignificant zijn. De schilderijen en tekeningen kunnen worden gezien als een persoonlijk visueel dagboek. Het zijn representaties van ervaringen, herinneringen, fantasieën of zaken die de kunstenaar zijn opgevallen. Van kinderherinneringen tot onbeduidende berichtjes uit het nieuws, vaak beïnvloed door muziek en poëzie. Aan die persoonlijke belevenis voegt hij in zijn schilderijen en tekeningen een humoristische twist toe, die soms wat duister of sarcastisch is. Hij wil er daarmee voor zorgen dat zijn werk open genoeg blijft om de kijker iets te laten voelen of beleven dat hij als kunstenaar zelf niet zag.

Na het behalen van zijn MFA in Noorwegen heeft Georg Óskar zijn werk uitgebreid geëxposeerd in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, China, Zwitserland en Canada. Die internationale interesse voor zijn werk komt voort uit de aansprekende beeldtaal en onderwerpen in zijn werk.

Instagram Georg Óskar


Exposities bij galerie with tsjalling:

2021  KunstRai – 8 t/m 12 september 2021

2021  Summer Short – met Hans Boer – 24 juni t/m 10 juli 2021
2020 Common People – met Oskar Nilsson en Nick Renshaw
2019  KunstRAI 2019, stand 51, met Lenneke van der Goot en Albert Westerhoff
2018  Scandalavia, met Oskar Nilsson en Anika Lori

Verkocht werken