Summer Short – Hans Boer & Georg Óskar
24 juni t/m 10 juli 2021

opening zaterdag 26 juni 15 – 18 uur

Vlak voor de zomervakantie maken we nog een korte schilderijententoonstelling in de galerie. In deze Summer Short willen we een onverwachte combinatie van kunstenaars maken. In deze eerste Short-expositie is het werk te zien van Georg Óskar, een kunstenaar die al vaker bij ons exposeerde, en van de Groningse kunstenaar Hans Boer, die voor het eerst bij ons zijn werk toont.

Thematisch lijkt het werk van beide kunstenaars niet erg verwant. Georg Óskars werk is verhalend en dat van Hans Boer abstract. Maar overeenkomsten zijn er toch zeker wel. Beide kunstenaars hebben een zelfde soort schilderkunstige aanpak, waarbij spontaniteit en doordacht werken hand in hand gaan. Ook zijn er veel overeenkomsten in kleurgebruik en schildertechniek. De door de kunstenaars gedeelde liefde voor rauwe esthetiek zorgt voor een spannende expositie die gaat schuren en verrassen.

De schilderijen van Hans Boer (1947) zijn abstract, maar door de aanwezige vlakverdeling ontstaat snel de associatie met het landschap. Dat is echter niet wat de kunstenaar nastreeft. Hij doet studie naar aantasting; het maakproces is het onderwerp van zijn werken. Hij is op een voortdurende zoektocht naar oplossingen in kleur, vorm en opbouw van het schilderij.

Hans Boer exposeert al 45 jaar in binnen- en buitenland (recent in Rotterdam en Berlijn). Zijn werk zit in museumcollecties als die van Museum Voorlinden en Museum Belvédère. In zijn woonplaats is zijn werk echter niet vaak te zien, deze expositie bij with tsjalling: is zijn eerste show in Groningen sinds acht jaar.

Het werk van de IJslandse kunstenaar Georg Óskar (1985) is donker, maar tegelijkertijd speels en humoristisch. De schilderijen schijnen op het eerste gezicht simpel geschilderd, met cartooneske figuren. Die personages lijken echter vaak een duister verhaal te vertellen. Het zijn persoonlijke verhalen over angst, onzekerheid en onvermogen, maar de referenties aan populaire cultuur en soms zelfs een portie onderbroekenlol geven het werk een luchtigheid die aangenaam is. Georg Óskar is internationaal zeer gewaardeerd en exposeerde de laatste jaren behalve in zijn thuisland ook in Kuala Lumpur, Beijing, Londen, Berlijn, Oslo en natuurlijk in Groningen.