Scandalavia –  Anika Lori, Oskar Nilsson, Georg Óskar
13 januari t/m 10 febuari 2018

withtsj-SCANDALAVIA-digi

opening: zaterdag 13 januari 2018

Scandinavië is niet alleen bekend om z’n sublieme natuur, vriendelijke en mooie mensen en vrolijke popliedjes, maar ook om z’n keiharde metal, bloederige thrillers en zwartgallige films. Dat duistere, grimmige, maar ook vaak tragikomische zie je terug in veel hedendaagse kunst uit deze regio. Je zou het bijna een speciale noordelijke stroming kunnen noemen. In Scandalavia tonen we drie kunstenaars die zo werken: Anika Lori uit Denemarken, Oskar Nilsson uit Zweden en Georg Óskar uit IJsland.

Anika Lori uit Kopenhagen maakt gelaagde werken, vol met geschiedenis, emoties en symboliek. Ze is bekend geworden met haar collages, maar maakt tegenwoordig ook schilderijen. Belangrijke thema’s zijn identiteitscrises en de kalmte die ontstaat als men dat accepteert. De dood is ook een steeds terugkerend onderwerp in haar werk. Het werk is vaak nogal cryptisch uitgewerkt, terwijl ze heldere kleuren gebruikt en zeer grafisch werkt, wat een prettige irritatie kan opwekken bij de kijker. Anika Lori wordt getoond courtesy V1 Gallery, Kopenhagen.

De schilderijen van de Zweedse kunstenaar Oskar Nilsson vertellen vreemde verhalen. Het lijken illustraties bij duistere sprookjes of volksverhalen, waarin rare mannetjes, voluptueuze vrouwen en schedels de boventoon voeren. De achtergrond  van druilerige bossen en gruizige kamers versterkt een gevoel van onbehagen. De vol met zwarte humor gevulde werken lijken door Nilsson ongedwongen en naïef met grote snelheid in nat-in-nattechniek op het doek gezet. Ze laten zien dat Oskar Nilsson heer en meester is van zijn duistere werelden.

Van de IJslandse kunstenaar Georg Óskar laten we een serie tekeningen zien die hij maakte in Zweden. Zijn werk is vaak geïnspireerd op (kleine) dingen die hij heeft meegemaakt in zijn leven of die hem zijn opgevallen in de wereld om hem heen. Van kinderherinneringen tot onbeduidende berichtjes uit het nieuws. Aan die persoonlijke belevenis voegt hij in zijn schilderijen en tekeningen een duistere humoristische twist toe, waardoor het werk voor veel mensen aansprekend wordt.