NL/EN

us, there, somehow – nancy de graaf
11 maart t/m 22 april 2023

Opening op zaterdag 11 maart van 16 – 18 uur.

We tonen dit voorjaar voor het eerst de schilderijen van Nancy de Graaf, die met hun intrigerende beeldtaal bol staan van de beeldende associaties. Na enthousiaste reacties op haar werk in de groepsshow Copy Paste vonden we het tijd voor een eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in Groningen.

Het abstracte werk van Nancy de Graaf kenmerkt zich door een wat impressionistisch uiterlijk en kleurgebruik. De beelden ontstaan echter eigenlijk altijd uit een intuïtief en associatief proces dat zich niet eenvoudig laat uitleggen. In de woorden van de kunstenaar: “Ik associeer gewoon veel. De hele dag is het feest. De beelden, geluiden, zinnen en andere invallen buitelen over elkaar heen.” Er hoeft niet te worden verklaard waarom een bepaald beeld wordt gemaakt, het ontstaat gewoon.

Dat betekent niet dat het werk helemaal zonder basis is, zo zijn er in deze expositie werken te zien die lijken op landschappen van bovenaf (de Atlas-serie), en veel tuinachtige elementen, al zegt Nancy zelf dat ze beslist geen bloemen schildert. De gemene deler is dat het afkomstig is uit de ‘breinmarinade’ van de kunstenaar, een werkproces waarbij alles wat in het hoofd van de kunstenaar gaat er op een wijze uitkomt die typisch voor haar is. Het resultaat zijn aansprekende schilderijen, waar je je als kijker net zo in kunt verliezen als de kunstenaar zelf.

Nancy de Graaf studeerde aan Artez in Enschede en won eerder de Buning Brongers Prijs en de HeArtFund. Haar werk bevindt zich in de collectie van o.a. Sanquin, Menzis en Isala.

CV Nancy de Graaf