NL/EN

on paper – Anne Mensinga, Jessica Skowroneck, Marisa Rappard, Patricia Paludanus,
9 maart t/m 20 april 2024

Opening op 9 maart van 16 tot 18 uur

Vanaf het prille begin, toen onze eerste huiskamertentoonstelling in maart 2010 plaats vond, heeft de galerie een belangrijke focus gehad op tekeningen en werk op papier. De laatste jaren is de focus meer verschoven naar schilderkunst, maar de drager papier blijft in zeker de helft van onze tentoonstellingen een rol spelen, en we gaan regelmatig naar kunstbeurzen waar werk op papier centraal staat. In de groepstentoonstelling On Paper zitten vier kunstenaars die ieder op een eigenzinnige manier gebruik maken van papier als basis voor hun werk.

Tijdens een reis naar Berlijn in 2023 begon Anne Mensinga met het maken van haar typische raamwerken als aquarel. Dit medium bleek eigenlijk nog meer dan olieverf geschikt om het onderwerp – ramen en de reflecties daarin, van buitenaf geschilderd – op een abstracte manier weer te geven. Het resultaat zijn werken waarin de abstractie nog sterker is, terwijl de illusie van realiteit stand houdt.

Patricia Paludanus gebruikt kleurpotlood als medium om een venster te creëren op een nieuwe wereld. Ze maakt dikke lagen met het materiaal om een bijzonder hoge kleurintensiteit te krijgen, die de magie van haar beelden versterkt. Haar grafische, bijna duistere werk brengt de kijker naar verborgen kamers waar altijd iets onverwachts is te ontdekken.

Ook bij Marisa Rappard speelt het potlood een hoofdrol, zij het op een heel andere manier. Haar onderwerp is een onderzoek naar hoe mensen zich verhouden tot technologie en de digitale wereld, maar haar techniek is volstrekt analoog. Met vele fragiele lijnen maakt ze ritmische en uitgebreide composities, vaak op een indrukwekkend formaat die onze ingewikkelde relatie met de digitale wereld proberen te weerspiegelen.

De natuur is het onderwerp van het werk van Jessica Skowroneck. De krachtige landschappen zijn in tegenstelling tot haar schilderijen vrijwel allemaal gebaseerd op plekken waar ze zelf is geweest, zoals het Zweedse landschap en de Zwiterse bergen. In oliepastel werkt ze in vibrerende kleuren haar onderwerp uit op papier, om een herinnering te scheppen aan plekken die de zintuigen versterken.

Instagram: @anne_mensinga @patricia_paludanus @marisarappard @jessicaskowroneck

Marisa Rappard en Patricia Paludanus worden ondersteund door het Mondriaan Fonds.