The Great Escape
Anne van As, Kaneli & Smit, Victor van Loon, Anke Roder, Jaap Scheeren, Jessica Skowroneck,
Hugo Tieleman
23 november 2019 t/m 4 januari 2020

Midissage op zaterdag 14 december van 17 – 19 uur.

Voor de groepstentoonstelling The Great Escape hebben we zeven kunstenaars uitgenodigd die op een bijzondere manier naar het landschap kijken, of werken maken met een landschappelijk karakter, die niet meteen hun oorsprong vinden in een bestaand uitzicht.

Deze expositie duurt wat langer dan normaal, omdat er gedurende de tentoonstellingsperiode een wisseling plaats vindt. Van alle kunstenaars die deelnemen worden dan de werken die hangen vervangen door andere. Er vindt dan ook een extra ‘midisage’ plaats op zaterdag 14 december.

Voor Anne van As is het noordelijke landschap altijd een inspiratie. We tonen een nieuw schilderij uit een serie berghutten en een samenstelling van kleine schilderijtjes van Noorse bergen.

Victor van Loon tekent met veel geduld en uiterste precisie zijn imaginaire landschappen. De kijker is daarbij geheel vrij zijn eigen invulling aan het afgebeelde te geven.

Kaneli & Smit gebruiken het Wad en haar omgeving niet alleen als inspiratie, maar ook als schildermateriaal. Hun abstracte werken ademenen de mystieke sfeer van het Noordelijke landschap.

De schilderijen van Anke Roder draaien zowel om sfeer als om techniek. Met een lucht gemaakt in encaustiek (bijenwas met pigmenten) en zee of land in olieverf schept ze werelden op paneel waarvan je de frisse lucht bijna kan ruiken.

De foto’s van Jaap Scheeren zijn zowel grappig als dat ze vragen oproepen. Hij kijkt op een manier naar het landschap die ongewoon is, steeds op zoek naar opvallende dingen.

De recente schilderijen van Jessica Skowroneck zijn ontstaan tijdens en naar aanleiding van een werkperiode in Duitsland. Waar ze eerder veel abstracter werkte speelt figuratie de laatste tijd een steeds grotere rol.

In het werk van Hugo Tieleman gaat het om de verhoudingen van de mens met de natuur. Hij beeldt in zijn materieschilderijen de effecten van ons doen op onze omgeving uit.