NL/EN

Through the Looking Glass – Gunilla Jähnichen
13 mei t/m 10 juni 2023

Opening op zaterdag 13 mei van 16 – 18 uur.
In aanwezigheid van de kunstenaar.

‘Through the Looking-Glass ‘, de titel van de eerste solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Gunilla Jähnichen (°1972), in galerie with tsjalling, verwijst naar het tweede boek over Alice in Wonderland. In dat boek ontdekt Alice een wereld waarin, net als bij een spiegelbeeld, alles omgekeerd is, inclusief de logica, en de tentoonstellingstitel is dan ook een metafoor voor elke keer dat de wereld plotseling onbekend lijkt, bijna alsof de dingen op hun kop staan.

Gunilla Jähnichen filtert in haar werken de essentie van emoties uit, ze vereenvoudigt de vormen en drukt gevoelens als woede, vreugde of angst heel direct uit in haar schilderijen. Ze benadert de emotie heel direct met krachtige kleuren. Voor de intense kleurwerking gebruikt Jähnichen gepigmenteerde, lichtgevende acrylverf op doek en inkt op papier. De beeldtaal beweegt zich tussen figuratie en het uiteenvallen daarvan. Kleurvlakken, lijnen en vlekken, in meerdere lagen aangebracht, doorschijnend en trillend, vormen het uitgangspunt van haar associatief effectieve weergave van mensachtige figuren. Ze lijken daarmee te refereren aan het gebruik van emoji’s als cartooneske verkorte boodschappen van emotionele toestanden.

De Duits/Zweedse kunstenaar exposeerde de afgelopen jaren veel in galeries en kunstvereins door heel Duitsland, in Italië, Zweden en Groot-Brittannië en deed afgelopen december mee aan ‘Copy/Paste’ in galerie with tsjalling. Ze genoot haar opleiding aan de Hochschule für Bildende Künste Hamburg.

Bekijk in de Viewing Room.