BIG ART BAJES

NL/EN

galerie with tsjalling: presenteert op BIG ART BAJES een nieuw tweeluik van Anne van As.
BIG ART is een speciale presentatie van grote kunstwerken in de voormalige Bijlmer Bajes in Amsterdam, geopend van 29 september tot en met 1 oktober 2023.

Meer informatie over je bezoek vind je > HIER <.

Anne van As maakt schilderijen en tekeningen, waarin de natuur het onderwerp is: uitgestrekte vlakten, bergen, bloemen en dieren. In haar werk lijkt alles wat je ziet bedekt door nevel. Door deze waas speelt het beeld met de suggestie van het vergane moment, de ooit beleefde ervaring, en daardoor wordt de ongrijpbaarheid van herbeleving benadrukt. Het geeft de beelden iets onheilspellends, maar het is vooral een zekere melancholie die resteert.

Speciaal voor Big Art in de Bijlmerbajes, maakte Van As het tweeluik ‘Purple Light’. Alhoewel het gebouw allang geen gevangenis meer is, ademt het nog wel de sfeer ervan uit, met donkere en troosteloze ruimtes van grijs beton. Daarom wil Anne van As met dit bloementweeluik buiten naar binnen te halen, met speciaal uitgekozen planten. De zeedistels op de schilderijen groeien in barre omstandigheden in duingebieden en trotseren weer en wind. Het zijn geen lieflijke bloemen, maar een soort kleine stekelige, dorre struiken: echte overlevers, die in de bajes op hun plek zijn.

De zeedistels zijn in werkelijkheid niet groot en door geconcentreerd te kijken en bepaalde details enorm uit te vergroten haalt Van As ze uit hun natuurlijke habitat. Een zekere vervreemding ontstaat verder door de plant te abstraheren en te schilderen in paarse tinten. Met het paars, wat een intense kleur is, wil Van As het gevoel van tragiek, mysterie en innerlijke confrontatie oproepen.

Anne van As – Purple Light 2023 tweeluik 2 x 200 x 160 cm, olieverf op linnen