Babel – soloshow Julio Pastor
29 juni t/m 20 juli 2019

opening op zaterdag 29 juni om 17 uur, met introductie door schrijfster Katrina Crew.

Beelden die een verband hebben met architectuur zijn al vele jaren aanwezig in het werk van Julio Pastor. Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico City, woonde hij zeven jaar in Groningen. Zijn verhuizing van een van de grootste metropolen ter wereld naar een stad met slechts 200.000 inwoners had een belangrijke invloed op zijn begrip van de impact die stedelijke infrastructuur op het dagelijks leven heeft. Zo werd hij zich meer bewust van kwesties rond stadsplanning, en het bouwen en herstructureren van steden, die daardoor het onderwerp van zijn kunstwerken werden.

In deze nieuwe reeks werken heeft Julio Pastor zijn aandacht gevestigd op een oud verhaal dat een relatie heeft met architectuur: de Toren van Babel. Op sommige van de werken staat een toren met een spiraalvormige plattegrond die naar het centrum toe geleidelijk in hoogte toeneemt, een kenmerk dat in traditionele afbeeldingen van de Babel-toren veel voor komt. Andere werken zijn verbonden met verschillende onderwerpen die in het Bijbelverhaal  aan de orde komen. Een aantal van de werken verkent ideeën die verband houden met het gebruik van architectuur als een machtsvertoon, andere tekeningen tonen torens die vernietigd worden.

Wat echter het hoofdthema wordt in de interpretatie van de tekst door Julio Pastor is het verhaal van het falen van communicatie. Dit wordt gesuggereerd in de werken die de typische telecommunicatie-antennes afbeelden die in elke hedendaagse stad te vinden zijn. Het idee van het delen van informatie wordt niet alleen aangesneden in relatie tot het onderwerp van deze stukken, het is (boven alles) een onderwerp dat de aard van alle kunstwerken lijkt te bevragen.

Dit concept verbindt de landschappen met tekeningen van Wikipedia-screenshots. Door deze twee reeksen werken naast elkaar te zetten, probeert de kunstenaar een actieve rol van de toeschouwer te bevorderen. In plaats van gesloten antwoorden te geven op de relatie tussen tekst en beeld, probeert Julio Pastor ons onze eigen conclusies te laten trekken. Sommige van deze begeleidende werken zijn in talen die voor de kijker niet leesbaar zijn, zoals Vietnamees. Ongeacht de taal van deze teksten, zullen kijkers de relatie tussen de werken op verschillende manieren interpreteren. Het resultaat hiervan kan een dubbelzinnige boodschap zijn, maar misschien is het doel van de kunstwerken ook niet om een ​​duidelijke boodschap over te brengen, maar om ons te laten nadenken.

Bij de expositie verschijnt een boekje, met de afbeeldingen van de serie ‘Babel’.
Te koop vanaf 29 juni in de galerie voor € 4,00 of bestel het HIER. 

Bekijk de prijslijst > HIER < pricelist