stand ground – Erik Buijs & Roosmarijn Schoonewelle
19 januari t/m 16 februari 2019

opening op zaterdag 19 januari van 17 – 19 uur

In de figuren die beeldhouwer Erik Buijs maakt en in de kleurrijke werken op papier van Roosmarijn Schoonewelle zie je meteen een interesse voor het primitivisme. De kunstenaars refereren op hun eigen manier aan niet-westerse kunst, zoals totempalen, maskers en afgodsbeelden, maar doen ook denken aan rotstekeningen en rituele kleding. Onwillekeurig ontstaat een link met het primitivistische werk van bijvoorbeeld Picasso en het art brut werk van Jean Dubuffet.

Antieke kasten of tafeltjes en barokke fruitschalen zijn direct herkenbare voorwerpen in het werk in gouache en oliepastel van Roosmarijn Schoonewelle. Zo nu en dan is er een wat obscure figuur te ontwaren, of een vormloos object dat je als kijker niet meteen kunt duiden. De vreemde mix van kitscherig antiek en abstractie prikkelen je op een prettige manier. Het plezier in het maken spat van de werken af, en het geeft de kijker, mede door het levendige kleurgebruik veel kijkgenot.

Erik Buijs is bekend om zijn beelden in brons en andere metalen, waarbij vaak mannetjes en dieren het onderwerp zijn. De beelden die hij eerst in klei of was kneed voordat ze gegoten worden, hebben vaak een wat grof uiterlijk waarin de vingerafdrukken van de kunstenaar terug te vinden zijn. De figuren hebben vaak iets melancholisch en daardoor ook meteen wat aandoenlijks. Ze kijken een beetje alsof hen onrecht is aangedaan. Hun verdriet is echter niet te groot, maar net genoeg om medeleven op te roepen bij de beschouwer. Als bij een peuter die z’n knuffel kwijt is, terwijl die vlak achter hem ligt, is de troost vlakbij.

PRIJSLIJST STAND GROUND