NL/EN

shimmer – Renze Dijkema & Marije Bouman
27 januari t/m 2 maart 2024

In ‘shimmer’ is het werk te zien van twee schilders die ieder op hun eigen manier hun omgeving en de natuur documenteren. Hoewel het resultaat heel verschillend is, is in het werk van Renze Dijkema en Marije Bouman de schittering van het licht vaak terug te vinden. De bezoeker van deze tentoonstelling kan zich in ieder schilderij opnieuw verliezen in een nieuw ‘landschap’.

Renze Dijkema wandelt al jaren langs de kust. Regelmatig maakt hij een foto van wat voor hem ligt, waar hij naartoe wandelt. De horizon in het midden van het beeld, het water rechts en het land links. Deze foto’s, die hun weg vinden in fotoboeken en op Instagram, zijn de basis voor de schilderijen die in de expositie voor de tweede keer bij ons te zien zijn.

Zijn wandelingen begonnen aan de Nederlandse Wadden, maar hij breidde al snel zijn gebied uit tot het gebied vanaf het Deense Esbjerg, om heel de Europese kust langs te wandelen. In 2023 rondde hij zijn wandeling rond Frankrijk af. Veel van de schilderijen in deze expositie betreffen daarom de Franse kust, van Bretagne tot de Rivièra, maar regelmatig grijpt Dijkema terug op eerdere delen van zijn tocht om bijvoorbeeld de Nederlandse kust te schilderen.

Van een afstandje lijken de schilderijen zelf bijna foto’s te zijn, maar wie dichterbij komt ziet dat het eigenlijk vrij basale en geabstraheerde beelden zijn. De vormen zijn strak weergegeven, de verfstreken duidelijk te zien. Als je weer afstand neemt verschijnt opnieuw het fotorealistische beeld. Licht en sfeer spelen een belangrijke rol. Er zijn zonsop- en ondergangen, mist, of druilerige dagen. Bij wie van de zee houdt gaan de zintuigen meteen aan, je ruikt het zilte zand en de zee en hoort het ruisen van het water.

Marije Bouman exposeert voor het eerst bij galerie with tsjalling, maar heeft al een lange staat van dienst. Ze exposeerde zeer regelmatig in Museum Belvédère in Heerenveen, en in andere musea en galeries in Nederland en België.

De enorme ruimte van het landschap is haar inspiratiebron. Tussen de menselijke sporen in de dagelijkse omgeving, zoals vaarten, sloten met verschillende waterniveaus, spoorlijn, snelweg, aquaducten en hoogspanningsmasten, zoekt ze een metafysische ervaring in de ruimte daar tussenin en daarbuiten ligt: de oneindige beweeglijkheid van water, licht, lucht, natuur. Elke dag ziet het er anders uit en ziet ze andere dingen die een weerspiegeling zijn van iets ongrijpbaars dat zeer reëel is.

Van Bouman laten we recente schilderijen zien, waarin ze het duidelijk landschappelijke element dat eerder in haar werk zat een beetje los laat. In haar nieuwste werken is het ongrijpbare in de natuur echt het onderwerp: een glimp zonlicht door de bladeren van het struikgewas, de schitteringen op het water, de bewegende schaduwen van takken op de bodem van het bos, het zonlicht achter de wolken. Daarnaast gebruikt ze vormen die zich al schilderend voordoen en waar ze op inspeelt. Dan sluipt er iets onnoembaars in het materiaal en het beeld dat ontstaat. Het resultaat zijn gevoelige schilderijen die de kijker samen met de kunstenaar de natuur laten ervaren.

Instagram Marije Bouman