Remote –  Anne van As – solo-expositie
18 maart tot en met 15 april 2017

Opening op 18 maart van 17 – 19 uur met om 17.15 uur een kunstenaarsinterview door Daphne Verberg, student conservatorenmaster kunstgeschiedenis.

Lezing door de kunstenaar op 2 april.

withtstj-remote-def1-1

Dit is de eerste solo-expositie van Anne van As bij galerie with tsjalling: na een aantal duo- en groepsexposities. Ook presenteerden we haar werk op This Art Fair 2015 en 2016 en op For Real 2017. Het nieuwste werk bestaat voor een groot deel uit schilderijen van bergen op verschillend formaat, geïnspireerd door een reis naar Noorwegen. Daarnaast is een selectie nieuwe dierentekeningen in Oost-Indische inkt te zien.

Anne van As wordt geïnspireerd door noordelijke landen, de bergen en het dierenrijk uit koude en gematigde plaatsen. Maar haar schilderijen en tekeningen zijn meer dan louter een registratie van de zichtbare werkelijkheid. In een heldere, figuratieve stijl toont ze toegankelijke onderwerpen zoals een ijsbeer, een konijn of een hert, of meer abstract, een berg.  Het zijn allemaal onderwerpen die een zekere mate van vertedering of herkenning oproepen. Bij nadere beschouwing echter, bekruipt je al snel een unheimisch gevoel.

Dat gevoel komt voort uit de manier waarop Van As haar onderwerpen op het doek zet. De uitstraling van haar werk is het resultaat van een weloverwogen geheel aan keuzes: van de door Van As gekozen uitsneden en vereenvoudigde vormen, tot de enigszins koele kleurkeuzes en de manier van schilderen waarbij zij de verf nauwgezet laag over laag heel dun aanbrengt. De kleinste details zijn bepalend. Zo komt Van As tot beelden die een droomachtige, zachte kwaliteit hebben maar die ondanks hun aanvankelijk toegankelijke onderwerpen, toch lastig te duiden zijn.