Pun Intended – Beth Namenwirth & Tomas Schats
28 augustus t/m 2 oktober 2021

Opening op 28 augustus van 15 – 18 uur.

Het galerieseizoen 2021-2022 wordt geheel in traditie van de galerie geopend met een duotentoonstelling waarvan je moet (glim)lachen. Er zit overduidelijk humor in de schilderijen van Beth Namenwirth en de sculpturen van Tomas Schats.

Beth Namenwirth probeert elke dag een schilderij te maken. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren om zo de spontaniteit in het werk vast te houden en expressiviteit te garanderen. De verf wordt vaak dik en levendig opgebracht, waardoor het werk een grote vitaliteit heeft. De onderwerpkeuze is grillig, er wordt van alles geschilderd uit de fantasie of juist uit het dagelijks leven van de kunstenaar. Het gaat van Barbapapa’s tot taarten, van yogamoeders tot bontjassen. Zo nu en dan is het onderwerp politiek, vooral president Trump moest het regelmatig in de schilderijen ontgelden, of het gaat over het schilderen en kunst kijken. Maar hoe dan ook wordt alles dat Beth schildert altijd met veel plezier en goed gevoel voor humor op het doek gezet.

Tomas Schats is bekend als illustrator, voor onder andere NRC Handelsblad en de VPRO-gids, waarin zijn lijntekeningen met vaste regelmaat verschijnen. Sinds een paar jaar stort hij zich met veel energie op het maken van sculpturen. Daarbij maakt hij gebruik van dezelfde beeldtaal als in zijn tekeningen, maar het resultaat laat om zich heen lopen.  Hij probeert de vorm en het verhaal van het beeld zo neutraal en glad mogelijk te vertalen en slaagt daar erg goed in. Het is bijzonder te zien hoe wat hij in het platte vlak maakt ook in drie dimensies werkt.

De mensfiguren in zijn werk hebben een anonimiteit en zijn uniseks, ze zijn gestript van detaillering en emotieloos. De toeschouwer kan door deze neutrale en universele beeldtaal zichzelf makkelijk in het werk herkennen en zich eraan relateren. De handelingen die deze mensfiguren uitvoeren zijn nog niet gereed, je zit er als kijker middenin en maakt er deel van uit. Ze zijn verstild, bevroren in een activiteit, wat het idee geeft dat je als toeschouwer bij de actie aanwezig bent, en dat op het moment dat je je omdraait de beweging verder gaat.