Overload – Lenneke van der Goot
24 oktober t/m 21 november 2020

Finissage in aanwezigheid van de kunstenaar op zaterdag 21 november van 14 – 17 uur met timeslots!

Boek hier een timeslot

In de expositie Overload laat Lenneke van der Goot het resultaat zien van een werkperiode waarin ze heeft gewerkt aan een serie unieke litho-tekeningen. In deze werken wordt lithografie, steendrukken, gecombineerd met tekenen. De litho-tekeningen ontstonden afwisselend in de steendrukkerij en in het atelier van de kunstenaar. Ze werkte daarbij samen met meesterdrukker Aad Hekker in zowel zijn Amsterdamse steendrukkerij als bij Basement Press Diepenheim.

Voor Lenneke van der Goot zit het interessante van werken met lithografie in de mate van toeval die in het ontstaansproces zit, net als bij tekeningen. Dit spanningsveld tussen toeval en gestuurde actie speelt namelijk altijd een belangrijke rol in het ontstaan van haar werk. Tijdens de werkperiode was er veel ruimte voor experiment, waarbij litho en tekening steeds werden verweven met elkaar, zodat de grens tussen grafiek en tekening vervaagde.

Qua onderwerpen borduurt Van der Goot met haar litho-tekeningen voort op eerder werk, waarin abstracte objecten fictieve ruimtes lijken te domineren, als architectonische elementen in een futuristisch aandoende stad. Je kunt het zien als voorstellen voor bouwsels en constructies die tot de verbeelding spreken en ruimte laten voor verschillende interpretaties. Die niet meteen een functie blootgeven, maar een spel spelen met licht en zwaartekracht.  Dit als contrast op de steeds meer dichtgebouwde stedelijke omgeving, waarin juist elke vierkante meter nuttig moet zijn gebruikt.

De techniek dicteerde naar een abstracte en vaak ook kleurrijke aanpak. Het driedimensionale effect van vormen die uit de tekening steken komt terug in de nieuwe werken.

Al met al zijn de litho-tekeningen in Overload een duidelijke nieuwe stap in het oeuvre van Lenneke van der Goot, die het in levende lijve bekijken waard zijn.

De werkperiode werd ondersteund door het Mondriaan Fonds en Stichting Stokroos.