Северный характер / Northern character – solo Tatyana Yassievich
22 mei t/m 19 juni 2021

Tatyanan Yassievich exhibition galerie with tsjalling

Tatyana Yassievich is een Nederlandse-Russische kunstenaar, die woont en werkt in Amsterdam. Voor haar figuratieve schilderijen en aquarellen haalt ze nog vaak haar inspiratie uit haar geboorteland Rusland. Naast haar werk in het atelier werkt ze vaak met filmmakers samen. De expositie ‘Северный характер / Northern character’ komt uit zo’n samenwerking voort.

In de zomer gaat de film ‘Hoogtijdagen’ van regisseur Ben van Lieshout in première. Yassievich is niet alleen de uitvoerend producent van deze film, maar ze maakte voor deze film ook een serie aquarellen over het Kola schiereiland. De film en de werken gaan over de Kola-regio bij Moermansk in Rusland. Dit schiereiland, dat boven de poolcirkel ligt, werd na de revolutie ontgonnen vanwege haar grondstoffen en strategische ligging aan de Barentsz Zee. Het staat er vol met industriële ruïnes en steden die zijn verlaten in de tijd na de val van Sovjet Unie (jaren negentig). De werken in de expositie geven een beeld van een gebied dat zwaar te lijden heeft onder de mijnbouwindustrie en de leegloop die daarna volgde, maar in het verval vindt men ook een eigen schoonheid en karakter.

Groningen heeft al jaren een stedenband met de stad Moermansk. Daarom worden in de tentoonstelling de schilderijen over de Kola-regio gecombineerd met werken waarop locaties in Groningen stad staan, zoals het hoofdstation. Tijdens de expositie zijn alvast enkele fragmenten uit de film te zien.

De expositie is tot stand gekomen met ondersteuning van de Stedenband Groningen–Moermansk.