intimacy – Ruan Hoffmann & Jorge Vicén
7 september t/m 12 oktober 2019

Het seizoen 2019-2020 begint met een spannende tentoonstelling met twee buitenlandse kunstenaars. Ruan Hoffmann komt uit Zuid-Afrika en woont sinds een aantal jaren in Amsterdam. We tonen van hem keramische borden en objecten. De Spaanse kunstenaar Jorge Vicén toonde eerde zijn schilderijen in de galerie. Dit keer zijn naast olieverfwerken ook gouaches (schilderijen op papier) te zien.

De handgemaakte, grof gevormde borden van Ruan Hoffmann zijn rijk gedecoreerd en putten inspiratie uit oosterse keramiek en majolica. De afbeeldingen en teksten zijn echter zeer hedendaags en zelfs nogal confronterend. In de tentoonstelling zijn ook nieuwe objecten te zien met de titel ‘Nest’. Het zijn intieme objecten die worden ingesloten door een ring van stekels. Deze serie is voor het eerst te zien in galerie with tsjalling:

De nieuwste serie schilderijen van Jorge Vicén zijn donkerder dan we in eerdere tentoonstellingen zagen. Ze lijken op het eerste gezicht heel zwart, maar zitten toch vol kleuren. Ook de thematiek is vrolijk, veel werken hebben een relatie met het circus. De serie gouaches Somali Fishermen lijkt veel luchtiger, maar gaat juist over piraterij en bevat grimmige elementen als geweren en afgehakte hoofden. De werken refereren qua beeldtaal nog steeds aan art brut en outsider art, maar het is duidelijk dat je hier te maken hebt met een kunstenaar die weet wat hij doet.