Lost Constellations met Matthias Schaareman, Jenny Wilson    3 oktober t/m 31 oktober 2015

withtsj-lostconstellations-def.indd

De expositie lost constellations draait om deconstructies. Onderdelen die zijn losgezongen van de werkelijkheid vormen in een alternatieve ordening een nieuw visueel universum. Dit wordt weerspiegeld in de fascinatie en de collageachtige werkwijze van de twee kunstenaars in deze expositie, Matthias Schaareman en Jenny Wilson.

In het werk van Matthias Schaareman spelen architectonische elementen de hoofdrol. Ze zijn uit hun logische verband gehaald en worden ingezet als bouwstenen van abstract aandoende composities.

Wie hoort dat het soms onderdelen zijn van het ouderlijk huis van de kunstenaar, realiseert zich dat de werken meer zijn dan abstracties, maar een verhaal willen vertellen. Sporen van gebruik en verval zijn de stille getuigen van een geschiedenis die we vaak niet te weten zullen komen.

In de allernieuwste werken van Jenny Wilson is de verf niet meer fysiek aanwezig. De overblijfselen van schilderijen zijn opgenomen in het digitale beeld: op de computer samengestelde fotocollages. Ondanks dat haar techniek is verschoven van handmatig naar digitaal, heeft het wel dezelfde specifieke sfeer en toon behouden die het eerdere werk van de kunstenaar bezat.

De collages zijn veelal samengesteld uit een mix van foto’s van tropisch gebladerte en abstracte schilderachtige schilderachtige vormen; soms digitaal gefabriceerd, soms afkomstig van eigen schilderijen. Hoewel de composities uit heel verschillende fragmenten bestaan, vormen ze door de hand van de kunstenaar een nieuw geheel, dat een zeker exotisme uitstraalt, maar ook een gevoel van frictie oproept.