krssj…arghh! –  Mariette Linders & Chris Baaten     3 september t/m 1 oktober 2016

Opening op zaterdag 3 september om 17 uur, met een korte artists talk.

withtstj-krssj-digi

We trappen het nieuwe seizoen af met een bijzondere duoshow met nieuwe tekeningen van Mariette Linders en beelden Chris Baaten.

Mariette Linders maakt bij haar werk altijd volop gebruik van de beeldgeschiedenis. Voor haar nieuwste serie haalt ze haar inspiratie uit strips uit de jaren 50 en krantenfoto’s. De stripfiguren moeten functioneren als een soort visuele smartlap, het zijn tearjerkers die het intellect van de kijker aan het werk moeten zetten. Linders wil er grote, existentiële thema’s mee aanraken: wie ben ik, waar ben ik, wat ben ik? De figuren werken daarbij als algemene mallen die een film noir-achtig verhaal vertellen.

Het materiële is belangrijk voor de kunstenaar. Van dichtbij wordt duidelijk dat de tekeningen een grote tactiliteit hebben, door het gebruik van een verscheidenheid aan materialen. In haar tekeningen probeert Mariette Linders rake klappen uit te delen op het witte vel papier, een directheid waardoor je er als kijker snel een emotionele verbondenheid bij voelt.

De beelden van Chris Baaten proberen je in de war te brengen. Hij maakt net als Linders veel gebruik van de kunstgeschiedenis. Baaten stapelt in zijn beeldend contrasterende stijlvormen op elkaar. Ze bestaan vaak uit vreemde vormen en staan op gekke sokkels. Je vraagt je als kijker af waarom zo’n gekke toef slagroom op een soort dna-helix staat. En wat doen al die gekke mannetjes samen op een drukke gestreepte sokkel? De beelden doen vaak aan alsof ze bestaan uit object trouvés of archeologische vondsten. Wat het extra verwarrend maakt is het materiaalgebruik. Piepschuim, epoxy en keramiek worden door elkaar gebruikt.  Het werk van Chris Baaten zet de kijker flink aan het denken, maar omdat het werk speels is wordt het wel prettig denkwerk.