BOLD – Anuli Croon & Nick Renshaw     12 maart t/m 9 april 2016

Opening op zaterdag 12 maart om 17 uur.

withtstj-BOLD-digi-1

Het werk van Anuli Croon en Nick Renshaw kenmerkt zich beide door een simpele, maar krachtige beeldtaal. Hoewel de kunstenaars beiden een verschillend medium gebruiken, namelijk schilderkunst en keramiek, weten ze op een vergelijkbare, directe manier met de kijker te communiceren.

De schilderijen en werken op papier van Anuli Croon (Leeuwarden, 1964) laten constructies zien die personages, interieurs en delen van een stad als een identiteit neerzetten. De onderwerpen van de werken zijn opgebouwd uit een verzameling van visuele elementen van verschillende oorsprong, die door middel van verfrollers, kleine penselen, plakband, liniaal, zelfgemaakt sjablonen en stempels op de drager zijn gezet.

De kunstenaar werkt in een beeldtaal die zowel direct en helder is, als een sterke mate van abstractie in zich draagt. De werken zijn ongrijpbare puzzels die zich onmogelijk laten navertellen of zich op een sluitende manier laten verklaren. De schilderijen worden daarmee heldere en autonome constructies die open staan voor meerdere interpretaties.

Nick Renshaw (Yorkshire, 1967) woont en werkt afwisselend in Nederland en China aan zijn oeuvre van voornamelijk keramische sculpturen. Zijn werk is beïnvloed door de verschillende culturele identiteiten waarmee hij door de jaren heen geconfronteerd is. Zijn beelden zijn vrijwel altijd eenvoudige figuren die uit verschillende materialen, zoals porselein en aardewerk, zijn opgebouwd, en waarvan de huid van geglazuurde en niet-geglazuurde delen een belangrijke rol speelt.

In de tentoonstelling zijn werken uit de series Myriad en Other Origin te zien, waarbij identiteit en anonimiteit een belangrijke rol spelen. Het gaat de kunstenaar daarbij om het contemplatieve karakter dat de figuren uitstralen. De fysieke eigenschappen van het werk komen voort uit experimenten met materialen en kunnen worden gezien als een weergave van de verborgen persoonlijke eigenschappen van de beelden.