Drewes de Wit –  short solo
woensdag
14 t/m zaterdag 31 maart 2018

withtsj-drewes-digi2
opening: zaterdag 17 maart, 17 – 19 uur
met openingswoord door Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère

“Het materiële onderzoek en de daaruit voortvloeiende procesmatige benadering blijven aanleiding, maar in het uiteindelijke beeld lossen ze zich doorgaans op in mijmeringen over figuraties, abstracties, ruimten en onderlinge betekenissen.”

De bovenstaande quote van Han Steenbruggen vat het werk van Drewes de Wit prachtig samen. De kunstenaar experimenteert met lak- en olieverf, door te schilderen, te schrapen en te schuren. Het toeval bepaalt veel in het werk. Daarbij onstaan beelden die doen denken aan landschappen, bloemen of gezichten, maar ook blijven wat ze zijn, spannende materiaalexperimenten.

Drewes de Wit is al bijna 50 jaar kunstenaar. Zijn werk vindt zijn oorsprong in de fundamentele kunst van de jaren 70, waarbij proces en onderzoek belangrijker zijn dan het uiteindelijke werk. De Wit gaat echter verder dan dat, het proces blijft belangrijk, maar hoe het beeld er uit komt te zien is richtinggevend. Het gladgepolijste oppervlak en het schijnbaar onscherpe beeld van zijn schilderijen zorgen voor een heel subtiele esthetiek. Het werk is echter niet poëtisch of mystiek bedoeld, eerder wetenschappelijk, als het door een microscoop bekijken van wezentjes in een druppel slootwater. In deze tentoonstelling tonen wij een twintigtal werken uit de periode 2014-2018, die niet eerder geëxposeerd zijn geweest.