Sander Wiersma


Sander Wiersma – Laughed at by the Gods, 75 x 55 cm, gemengde techniek op papier, 2016

De spanning tussen lichamelijke kracht en kwetsbaarheid, genderidentiteit en machismo spelen een grote rol in het werk van Sander Wiersma, Hij vindt het fascinerend om te spelen met wat er maatschappelijk gezien doorgaans mannelijk en vrouwelijk gevonden wordt. Deze rolverdeling heeft volgens de kunstenaar voornamelijk een culturele oorsprong heeft en niet zozeer alleen te maken heeft met de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Hij constateert dat het lijkt alsof de wereld een nieuwe fase van patriarchaal denken is ingeslagen met een heropleving van oude rolpatronen waarbij de typische alpha-man de machtspositie opeist. De kunstenaar voelt de drang om in zijn werk te reageren op dit patriarchale systeem door het geïdealiseerde (macho) manbeeld te laten kantelen. Dit werkproces heeft resulteert in een (immer uitdijende) serie werken onder de titel ‘War Gods’ en een serie kleinere collages getiteld ‘Golden Boys’.

Waar hij voorheen voornamelijk met aquarelverf, inkt of pastelkrijt werkte, is Wiersma voor deze nieuwe serie werken gaan experimenteren met collagetechnieken. Het toeval toelaten is hierbij erg belangrijk. Hij wil telkens weer verrast worden door het creatieve proces en daarmee het uiteindelijke resultaat. Op een intuïtieve manier laat de kunstenaar zich leiden door spontane ingevingen waarbij hij vertrouwt op zijn gevoel dat elke stap die genomen wordt klopt. In het geval van de collages is het vaak heel erg lang bladeren in de magazines totdat het juiste stukje van de puzzel is gevonden. Wiersma weet dus nooit precies hoe een werk er uiteindelijk uit komt te zien, wat het proces enorm spannend houdt.

De werken worden vaak begonnen met een ondertekening waarin de kunstenaar qua beeldtaal teruggrijpt op archetypische beelden van mannelijkheid. Deze beelden van veelal atletische Griekse en Romeinse goden werden in de oudheid ingezet om vitaliteit en kracht uit te stralen. Hij haalt het bronmateriaal uit de originele context door deze ondertekeningen te combineren met hedendaags fotomateriaal van gespierde mannen uit glossy tijdschriften. Zo schept Wiersma een nieuwe grillige wereld van ijdele, kwetsbare figuren, die soms willen verontrusten maar vaker nog bewonderd willen worden

 


Exposities bij galerie with tsjalling:

2017    Shapeshifters – duo-expositie met Irja Syvertsen
2014    Machismo, solo
2012    Parade, solo

CV (PDF)